Osteogenesis Imperfecta (OI), ook wel broze-bottenziekte genoemd, is een zeldzame erfelijke aandoening van het bindweefsel die botten kwetsbaar maakt voor breuken. Daarnaast kunnen slechthorendheid, blauw oogwit, groeiachterstand en botvervormingen optreden. De ernst van de symptomen varieert per type OI en levensfase, van mild tot ernstig.
Hoewel er geen genezing bestaat, kan goede begeleiding en behandeling de impact van OI aanzienlijk verminderen. De meeste vormen gaan gepaard met een normale levensverwachting.
De klachten bij OI kunnen sterk verschillen, maar veelvoorkomende kenmerken zijn:
Sommige mensen hebben milde klachten, terwijl anderen meer ondersteuning nodig hebben.
OI is aangeboren en erfelijk. Vaak wordt het door één of beide ouders doorgegeven, maar soms ontstaat het door een spontane mutatie in het DNA. De aandoening komt voor bij ongeveer 1 op de 10.000 tot 20.000 mensen.
De diagnose wordt gesteld op basis van klachten, röntgenfoto’s, DNA-onderzoek of onderzoek van het collageen in de huid.
Ja, OI komt in verschillende types voor, van mild tot ernstig. De meest milde vorm geeft weinig breuken en weinig botvervormingen. De ernstigste vormen kunnen al problemen geven tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en verloop.
Er is geen genezing voor OI, maar er zijn veel manieren om klachten te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren:
Ook al zijn de botten kwetsbaar, beweging is essentieel voor mensen met OI. Het versterkt de spieren, verbetert het evenwicht en houdt het lichaam soepel. Activiteiten zoals zwemmen, fietsen op een hometrainer of yoga zijn vaak geschikt. Fysiotherapie helpt om veilig en doelgericht te bewegen.
Activiteiten met veel risico op vallen of harde schokken worden meestal afgeraden.
Dankzij de Nederlandse OI-vereniging
Osteogenesis Imperfecta (OI), ook wel broze-bottenziekte genoemd, is een zeldzame erfelijke aandoening van het bindweefsel die botten kwetsbaar maakt voor breuken. Daarnaast kunnen slechthorendheid, blauw oogwit, groeiachterstand en botvervormingen optreden. De ernst van de symptomen varieert per type OI en levensfase, van mild tot ernstig.
Hoewel er geen genezing bestaat, kan goede begeleiding en behandeling de impact van OI aanzienlijk verminderen. De meeste vormen gaan gepaard met een normale levensverwachting.
OI is een aangeboren aandoening die ontstaat door een mutatie in het erfelijk materiaal (DNA). Deze mutatie treft genen die betrokken zijn bij de productie of werking van collageen type I, een essentieel eiwit voor botten en bindweefsel.
Er zijn verschillende manieren waarop OI kan worden doorgegeven:
OI is zeldzaam en komt naar schatting voor bij 1 op de 10.000 tot 20.000 geboortes. Het treft mannen en vrouwen even vaak.
Bij ongeveer 85-90% van de gevallen wordt OI veroorzaakt door mutaties in de genen COL1A1 en COL1A2, die de bouwstenen van collageen type I aansturen. Deze mutaties kunnen resulteren in:
De overige, zeldzamere vormen van OI worden veroorzaakt door mutaties in andere genen zoals:
Collageenvezels zijn een essentieel onderdeel van het bindweefsel, dat overal in het lichaam zorgt voor stevigheid en vorm. Collageen type I komt voor in botten, huid, pezen, gewrichtskapsels, kraakbeen en het oogwit. Bij mensen met OI is er minder of afwijkend collageen type I in de botten en andere genoemde weefsels, wat verschillende problemen veroorzaakt.
De gevolgen van OI zijn erg divers en variëren in ernst, afhankelijk van de persoon en de levensfase. De meest voorkomende en opvallende symptomen zijn
De diagnose kan niet altijd alleen op basis van de klinische symptomen worden gesteld. Röntgenfoto's, DNA-onderzoek en een collageen onderzoek van de huid kunnen echter helpen om de diagnose te bevestigen.
OI kent verschillende types die variëren in ernst en symptomen, vaak op basis van genetische verschillen en klinische kenmerken:
Er is geen genezing voor OI, maar de behandelingen zijn gericht op het verlichten van symptomen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het voorkomen van complicaties. De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, chirurgie, fysiotherapie en aanpassingen in de levensstijl. Artsen stellen een langetermijnplan op met de nodige ingrepen en begeleiding.
Beweging en fysiotherapie zijn cruciaal voor mensen met OI. Ondanks de kwetsbaarheid van de botten helpt gecontroleerde beweging de algehele gezondheid, mobiliteit en kwaliteit van leven te verbeteren. Hieronder volgt een overzicht van de rol van beweging en fysiotherapie:
Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van de behandeling bij OI. Het doel is om een balans te vinden tussen beweging en het voorkomen van letsel. Fysiotherapeuten stellen vaak een persoonlijk programma op, afhankelijk van de leeftijd, het type OI en de mate van beperking.
Fysiotherapie is belangrijk voor alle leeftijden. Bij kinderen bevordert het de motorische ontwikkeling en leert het hen veilig te bewegen. Bij volwassenen helpt het de onafhankelijkheid te behouden en secundaire complicaties te voorkomen. Voor ouderen vermindert fysiotherapie het risico op immobiliteit en complicaties zoals osteoporose en gewrichtsproblemen.
Belangrijke elementen van fysiotherapie:
Bij OI is het belangrijk dat activiteiten veilig, gecontroleerd en aangepast zijn aan de individuele mogelijkheden. Hieronder enkele geschikte opties:
Sommige activiteiten vergroten het risico op fracturen en moeten bij OI worden vermeden: